Permakulttuuria päiväntasaajalla
Luonnonmukaisen maanviljelyn japanilainen mestari Fukuoka totesi kerran: ”Ihminen on ainut eläin, joka ajattelee, että on tehtävä töitä”. Vähenisikö työtaakka, jos maata viljeltäisiin yhteistyössä luonnon kanssa, ei sitä vastustaen? Yksi keino päästä helpommalla huhkimisella maanviljelyssä on imitoida luonnon prosesseja. Nimenomaan tähän pyritään permakulttuurissa. Sana permakulttuuri on vastakohta monokulttuurille eli yhden lajikkeen laajamittaiselle viljelylle. Jo vilkaisu luontoon kertoo, että monokulttuuri ei ole luonnonmukainen järjestelmä. Luonnossa kaikki e
lävät tarkoituksenmukaisessa yhteiselossa, samassa ryteikössä.
Ecuadorin rannikolla Rio Muchachon maatilalla todella tehdään niin kuin "saarnataan". Tilan
omistajat antavat omalla toiminnallaan vierailijoilleen käytännön esimerkin kestävästä
elämäntavasta. Maatila on niittänyt mainetta luomumaanviljelyn, agro-ekologian ja
permakulttuurin alalla. Nykyään tila järjestää majoitusta ja aktiviteetteja matkailijoille,
vapaaehtoistyötä sekä kursseja kestävästä maanviljelystä kiinnostuneille. Vierailija jättää jälkeensä
vain positiivisen jalanjäljen. Kaikki ruoka tulee tilan omalta luomukasvimaalta, rakennukset ovat
tehty luonnonmateriaaleista, astiat on valmistettu mate-hedelmän kuoresta (samankaltainen kuin
kookospähkinä) ja vessat ovat suomalaisille hyvin tuttuja kuivakäymäloitä. Oma esimerkki toimii
parhaana vaikuttimena ja maatila tulikin tunnetuksi alussa ilman markkinointitoimia. Kaikki sai
alkunsa kun ecuadorilais-uusi-seelantilainen pariskunta Dario ja Nicola, halusi vetäytyä maaseudun
rauhaan viljelemään omaa ruokaansa puhtaasti ja terveellisesti. Yksi toisensa jälkeen tilan
pääportista astui sisään ilman kemikaaleja harjoitettavasta maanviljelystä kiinnostuneita ihmisiä ja
näin tilan nykyisen muotoinen toiminta alkoi kehittyä.
Odotettu keittiökellon kilinä kutsuu ruokailuhetkiin, joissa kaikki tilalla oleskelevat nauttivat
oman maan puhtaasta luomuruoasta yhtenä isona perheenä. Tilan kasvimaalta löytyy laaja
valikoima erilaisia vihanneksia ja yrttejä, joiden lisäksi kasvimaata reunustavat banaani-, kahvi ja
kaakaopuut. Rannikon kaksi vuodenaikaa mahdollistavat sekä trooppisen että lauhkean
vyöhykkeen kasvien viljelyn. Erikoisuutena mullan alta pilkottaa Intiasta kotoisin oleva kurkuma,
jota omistajat käyttävät erityisesti sen tehokkaiden lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi.
Kaiken takana on ajatus
Kaikessa
toiminnassa pyritään soveltamaan agro-ekologian periaatteita (lueteltu lopussa), joiden mukaisesti
luonnon annetaan hoitaa asiat omalla täydellisellä tavallaan. Kun luonnon prosesseihin puututaan
mahdollisimman vähän, helpottuu myös työtaakka. Maanviljelyssä pyritään käyttämään hyväksi
viljelysten rotaatiota välttäen näin kasvien sairauksia tai tuholaishyönteisiä. Kasvilajikkeet valitaan
niin, että ne tykkäävät kasvaa rinnakkain. Ornamentaalisia kasveja sijoitellaan viljelypenkkien väliin
karkottamaan hyönteisiä ruokakasveista joko hajullaan tai houkuttavalla värillään. Maata pyritään
muokkaamaan mahdollisimman vähän, jotta kallisarvoiset ravinneaineet eivät katoa. Kun
maaperästä pidetään hyvää huolta, kasvavat myös kasvit hyvin ja terveinä ja me ihmiset saamme
terveellistä ravintoa. Ravitse siis maaperää, älä kasvia.
Maatilalla lähes kaikki orgaaninen materiaali palautuu takaisin luonnon kiertokulkuun. Dario
huudahti kerran tiellä hevosen kakan nähtyään: ”Mitä tuhlausta! Tämä materiaali on kuin rahaa
pankkiin!” Maatilalla harjoitetaan useita eri kompostointimenetelmiä; tehokas ja nopea bokashikomposti,
matojen tekemä komposti ja puiden istutukseen lannoitetta tarjoavat huussit muutamia
niistä mainitakseen. Suomalaisille kesämökeiltä tutut huussit ovat ecuadorilaisten sekä yhtälailla
eurooppalaisen ja pohjois-amerikkalaisen matkailijan ihmetyksen kohde.
Permakulttuurin mukaista suunnittelua
Permakulttuuriin pohjautuvan suunnittelun mukaisesti kaikki sijaitsee kätevän sijainnin päässä
toisistaan. Siat ja kanat asuvat yhdessä tarjoten suojaa ja lämpöä toisilleen. Marsujen puiset kodit
on rakennettu matokompostien päälle, jotta marsujen jätökset voidaan kätevästi siivota suoraan
matojen ruoaksi.
Tilalta löytyy myös uusiutuvan energian lähteitä.
Sikojen jätöksistä tehdään biokaasua,
aurinkopaneelit tarjoavat virtaa valaistukseen,
aurinkokuivaimessa kuivuvat muun muassa tilan
omat kahvi- ja kaakaopavut ja aurinko lämmittää
myös suihkuveden.
Tilalla asuu sikoja, hevosia, kanoja, marsuja ja
lehmiä. Eläimiä pidetään pääosin niiden
tarjoaman lannoitteen vuoksi, eivätkä ne päädy
pannulle omistajien kasvisruokapainotteisen
ruokavalion ansiosta. Eläimet joutuvat toki
elantonsa eteen näkemään hieman vaivaa, muun
muassa siat muokkaavat kasvimaan
viljelyvalmiiksi sikatraktorissa. Työt pyritään kuitenkin järjestämään niin, että eläimet nauttivat
olostaan ja pääsevät toteuttamaan luonnonmukaista käyttäytymistään.
Päärakennuksen ympärille kasvatettu puutarha on mainio esimerkki luonnon monimuotoisuuden
takaisin tuomisesta. Puutarhaa katsoessaan ei voisi uskoa, että alue oli noin 30 vuotta sitten
puiden hakkuun vuoksi kuin autiomaa. Nyt puutarhaa koristaa valikoima eri puulajeja ja kasveja,
jotka tarjoavat kodin ja ruokaa suurelle määrälle lintuja ja hyönteisiä. Harmonisessa yhteiselossa
mikään laji ei pääse dominoimaan; itikkavapaasta alueesta on kiittäminen muun muassa palmun
lehtien alla nukkuvia lepakkoja.
Ecuadorissa luomumaanviljelyä harjoitetaan pienessä mittakaavassa. Rannikolla useat
maanviljelijät viljelevät ilman kemikaaleja, muttei valitettavasti välttämättä vielä luomuruoan terveellisyyden, vaan
lähinnä kemikaalien korkean hinnan vuoksi. Rannikkoalueella hakataan myös vielä laajasti metsää,
mikä aiheuttaa aavikoitumista. Darion mukaan aiemmat sukupolvet tiesivät paremmin ja
nykyiselleen juurtuneet luontoa vahingoittavat tavat ovat lähisukupolvien keksintöä. Tähän
vastauksena Dario ja Nicola perustivat useita vuosi sitten myös kyläkoulun, jossa lapset voivat opiskella normaalien kouluaineiden lisäksi kestävää maanviljelyä sekä luonnonsuojelua. He ajattelevat, että meidän ei tule jättää parempaa maapalloa lapsillemme, vaan parempia lapsia maapallollemme.
AGRO-EKOLOGIAN PERIAATTEET
1. Palauta kaikki orgaaninen materiaali luonnon kiertokulkuun 2. Vältä monokulttuuria 3. Ravitse maata, älä kasvia 4. Kierrätä viljelyksiä ja yhdistä kasveja järkevästi 5. Älä käytä agro-kemikaaleja 6. Luo biodiversideettiä 7. Älä polta kasvillisuutta, sillä se ravitsee maata
IN ENGLISH:
Permaculture in Equator
A master of natural agriculture Fukuoka has once said: "Humans are the only animals who think they have to to work." Would the workload get much easier if we would cultivate the land in cooperation with the nature, NOT fighting against it, conquering it?
Would it sound appealing to get more done with less effort? One solution is imitating the processes of nature. This is exactly what permaculture aims to do. The word -permaculture- itself already tells a lot of the concept: it is the exact opposite of the word monoculture which in agriculture means to cultivate one single crop in one field. Take a look into the wild and you´ll see that monoculture does not exist in nature. Everything grows together in a natural order, in a same thicket.
In the coast of Ecuador, in Rio Muchacho Organic Farm the owners really "do like they preach". They want to give their visitor an example of sustainable living. The farm has gained prestige in the fields of organic agriculture, agro-ecology and permaculture. They provide accommodation and activities to tourists, voluntary work and courses in sustainable agriculture. The visitor will only leave a positive footprint. All the food comes from their own organic garden, buildings are constructed mainly from natural materials, dishes are made of the husk of a mate fruit (similar to coconut) and the toilets are ecological try toilets- well familiar to Finns from their summer cabins. Own example serves as the best way to impact other people and that is also how the farm became known in the first place. All started when Ecuadorian-New Zealander couple Dario and Nicola wanted to retreat in the peacefulness of countryside to cultivate their own food without chemicals and poisons. Without any act of marketing one after another walked in from the main gate to visit the farm and get to know agriculture without chemicals.
A jingle of the kitchen bell invites everyone to eat delicious organic food together like a one big family. The farms garden is full of vegetables and herbs. On the sides grow banana and cocoa trees and coffee bushes. The two climatic seasons enable to grow plants from tropical and temperate zones. One can also find some exotic species like turmeric which originates from India. The owners like to use the plant because of its efficient medicinal qualities.
There is always a thought behind
The principles of agro-ecology (see at the end) are applied in all the operation. It means that there is minimum intervention to the work of nature as it is left to work out the things in its own perfect manner. This also results in less work. Crop rotation is used to avoid plant disease and harmful insects. Plants are chosen carefully to go well and grow together. Ornamental plants are planted near to attract harmful insects away from food crops with their odour or colors. The soil is worked as minimal as possible in order to not to lose valuable nutrients. The simple and basic principle is well valid: "Healthy soil, healthy plants, healthy people." So feed the soil, not the plant.
The farm has an extensive recycling system. Almost everything is returned to the natural circulation. Once Dario saw a horse poo on the road he screamed: "What a waste to leave it there unused! This poo would be like to store money in bank!" There are several composting systems in function; rapid and efficient bokashi compost, worm compost and the composting dry toilets where the manure is used to fertilize ornamental plants and trees. For me as a Finn the dry toilets are nothing new as we have a culture of rustic summer cabins with no modern facilities. But for many tourists they are still a reason for an awe.
Permacultural design
Permaculturally designed, all the farm´s functions are situated conveniently near to each other. The pigs and chicken like together providing each other heat and protection. The houses of guinea pigs are placed on top of worm beds - where the worms live. Therefore the guinea pig poo is easy to drop for the worms who enjoy it as they meal - yum!
There are also some installations of renewable energy in the farm. Pig poo is used to create bio gas, solar panels provide energy for lighting and solar heater warms up the water for shower. The solar drier in turn takes care of drying coffee and cocoa beans.
As the owners are vegetarians, the farm animals are not grown to end up in a pan later on. They are mainly kept to provide manure for fertilization and to give amusement for tourists. A little they also have to work for their living. The pigs are put to "work" in a pig tractor in the garden. This is how they work the ground for you fertilizing it at the same time. And the best: they are enjoying their work as they get to live in a natural habit removing soil and searching insects from the ground.
The garden around the main building is a perfect example of how one can return the diversity of ecosystem in a place. Looking at this flourishing garden it is hard to believe that 30 years ago this same place was a desert due to the chopping down all the natural forest. Now the garden is full of different plant and tree species which provide a home for a great variety of birds and insects. A harmonious co-existence guarantees that one species will not dominate over others. The bats sleeping under the palm tree leaves are to be thanked for providing the farm a mosquito free zone as they eat mosquitoes.
Organic agriculture is not that widespread phenomenon in Ecuador yet. The coastal farmers may cultivate without chemicals, but this is because their can´t afford to buy them, not that they would be conscious of harms that chemicals cause to environment or to themselves. The coast area suffers also of extensive chopping down the native forest which causes desertification.
According to Dario, the past generations knew better and all the environmentally harmful actions are invented by the actual generations. To respond to this challenge also Dario and Nicola founded a village primary school where local children can study besides of the normal school subjects sustainable agriculture and environmental protection. They think that we should not aim to leave a better world for our children, but better children for our globe.
PRINCIPLES OF AGRO-ECOLOGY
1. RETURN ALL THE ORGANIC IN A NATURAL CIRCULATION 2. AVOID MONOCULTURE 3. FEED THE SOIL, NOT THE PLANT 4. USE CROP ROTATION AND PLANT FAMILIES 5. DON´T USE AGRO-CHEMICALS 6. CREATE BIODIVERSITY 7. DON´T BURN THE VEGETATION BECAUSE IT FEEDS THE SOIL
Terve maaperä, terveet kasvit, terveet ihmiset |
Luonnonmukaisen maanviljelyn japanilainen mestari Fukuoka totesi kerran: ”Ihminen on ainut eläin, joka ajattelee, että on tehtävä töitä”. Vähenisikö työtaakka, jos maata viljeltäisiin yhteistyössä luonnon kanssa, ei sitä vastustaen? Yksi keino päästä helpommalla huhkimisella maanviljelyssä on imitoida luonnon prosesseja. Nimenomaan tähän pyritään permakulttuurissa. Sana permakulttuuri on vastakohta monokulttuurille eli yhden lajikkeen laajamittaiselle viljelylle. Jo vilkaisu luontoon kertoo, että monokulttuuri ei ole luonnonmukainen järjestelmä. Luonnossa kaikki e
lävät tarkoituksenmukaisessa yhteiselossa, samassa ryteikössä.
Paikallinen huussi |
Kaiken takana on ajatus
Oppitunti kasvimaalla |
Permakulttuurin mukaista suunnittelua
Kompostijärjestelmä |
Sikatraktori |
Tilan perustamassa koulussa pyritään kylvämään toivon siemen nuoriin sukupolviin |
AGRO-EKOLOGIAN PERIAATTEET
1. Palauta kaikki orgaaninen materiaali luonnon kiertokulkuun 2. Vältä monokulttuuria 3. Ravitse maata, älä kasvia 4. Kierrätä viljelyksiä ja yhdistä kasveja järkevästi 5. Älä käytä agro-kemikaaleja 6. Luo biodiversideettiä 7. Älä polta kasvillisuutta, sillä se ravitsee maata
IN ENGLISH:
Permaculture in Equator
A master of natural agriculture Fukuoka has once said: "Humans are the only animals who think they have to to work." Would the workload get much easier if we would cultivate the land in cooperation with the nature, NOT fighting against it, conquering it?
Would it sound appealing to get more done with less effort? One solution is imitating the processes of nature. This is exactly what permaculture aims to do. The word -permaculture- itself already tells a lot of the concept: it is the exact opposite of the word monoculture which in agriculture means to cultivate one single crop in one field. Take a look into the wild and you´ll see that monoculture does not exist in nature. Everything grows together in a natural order, in a same thicket.
In the coast of Ecuador, in Rio Muchacho Organic Farm the owners really "do like they preach". They want to give their visitor an example of sustainable living. The farm has gained prestige in the fields of organic agriculture, agro-ecology and permaculture. They provide accommodation and activities to tourists, voluntary work and courses in sustainable agriculture. The visitor will only leave a positive footprint. All the food comes from their own organic garden, buildings are constructed mainly from natural materials, dishes are made of the husk of a mate fruit (similar to coconut) and the toilets are ecological try toilets- well familiar to Finns from their summer cabins. Own example serves as the best way to impact other people and that is also how the farm became known in the first place. All started when Ecuadorian-New Zealander couple Dario and Nicola wanted to retreat in the peacefulness of countryside to cultivate their own food without chemicals and poisons. Without any act of marketing one after another walked in from the main gate to visit the farm and get to know agriculture without chemicals.
A jingle of the kitchen bell invites everyone to eat delicious organic food together like a one big family. The farms garden is full of vegetables and herbs. On the sides grow banana and cocoa trees and coffee bushes. The two climatic seasons enable to grow plants from tropical and temperate zones. One can also find some exotic species like turmeric which originates from India. The owners like to use the plant because of its efficient medicinal qualities.
There is always a thought behind
The principles of agro-ecology (see at the end) are applied in all the operation. It means that there is minimum intervention to the work of nature as it is left to work out the things in its own perfect manner. This also results in less work. Crop rotation is used to avoid plant disease and harmful insects. Plants are chosen carefully to go well and grow together. Ornamental plants are planted near to attract harmful insects away from food crops with their odour or colors. The soil is worked as minimal as possible in order to not to lose valuable nutrients. The simple and basic principle is well valid: "Healthy soil, healthy plants, healthy people." So feed the soil, not the plant.
The farm has an extensive recycling system. Almost everything is returned to the natural circulation. Once Dario saw a horse poo on the road he screamed: "What a waste to leave it there unused! This poo would be like to store money in bank!" There are several composting systems in function; rapid and efficient bokashi compost, worm compost and the composting dry toilets where the manure is used to fertilize ornamental plants and trees. For me as a Finn the dry toilets are nothing new as we have a culture of rustic summer cabins with no modern facilities. But for many tourists they are still a reason for an awe.
Permacultural design
Permaculturally designed, all the farm´s functions are situated conveniently near to each other. The pigs and chicken like together providing each other heat and protection. The houses of guinea pigs are placed on top of worm beds - where the worms live. Therefore the guinea pig poo is easy to drop for the worms who enjoy it as they meal - yum!
There are also some installations of renewable energy in the farm. Pig poo is used to create bio gas, solar panels provide energy for lighting and solar heater warms up the water for shower. The solar drier in turn takes care of drying coffee and cocoa beans.
As the owners are vegetarians, the farm animals are not grown to end up in a pan later on. They are mainly kept to provide manure for fertilization and to give amusement for tourists. A little they also have to work for their living. The pigs are put to "work" in a pig tractor in the garden. This is how they work the ground for you fertilizing it at the same time. And the best: they are enjoying their work as they get to live in a natural habit removing soil and searching insects from the ground.
The garden around the main building is a perfect example of how one can return the diversity of ecosystem in a place. Looking at this flourishing garden it is hard to believe that 30 years ago this same place was a desert due to the chopping down all the natural forest. Now the garden is full of different plant and tree species which provide a home for a great variety of birds and insects. A harmonious co-existence guarantees that one species will not dominate over others. The bats sleeping under the palm tree leaves are to be thanked for providing the farm a mosquito free zone as they eat mosquitoes.
Organic agriculture is not that widespread phenomenon in Ecuador yet. The coastal farmers may cultivate without chemicals, but this is because their can´t afford to buy them, not that they would be conscious of harms that chemicals cause to environment or to themselves. The coast area suffers also of extensive chopping down the native forest which causes desertification.
According to Dario, the past generations knew better and all the environmentally harmful actions are invented by the actual generations. To respond to this challenge also Dario and Nicola founded a village primary school where local children can study besides of the normal school subjects sustainable agriculture and environmental protection. They think that we should not aim to leave a better world for our children, but better children for our globe.
PRINCIPLES OF AGRO-ECOLOGY
1. RETURN ALL THE ORGANIC IN A NATURAL CIRCULATION 2. AVOID MONOCULTURE 3. FEED THE SOIL, NOT THE PLANT 4. USE CROP ROTATION AND PLANT FAMILIES 5. DON´T USE AGRO-CHEMICALS 6. CREATE BIODIVERSITY 7. DON´T BURN THE VEGETATION BECAUSE IT FEEDS THE SOIL
Comentarios
Publicar un comentario