Luomuruoka saatavaksi kaikille!
Suhtautumisemme ruokaan on hieman nurinkurista. Se, mitä pistämme suuhumme ja miten ruokamme on tuotettu ei ole yhdentekevää, vaan sillä on itseasiassa suuremmat vaikutukset sekä omaan, että ympäristömme hyvinvointiin.
Haluaisin luomuruoan saatavaksi kaikille. Huolimatta siitä onko varakas vai ei, jokaisen pitäisi pystyä ravitsemaan lapsensa sekä itsensä ravinnerikkaalla ja puhtaalla ruoalla. Tai itseasiassa maailmassa ei pitäisi edes tuottaa mitään muuta kuin luomuruokaa! Sillä luomuruoka ei suinkaan ole vain jotain hifistelyä; luonnonmukaisesti tuotettu ruoka on terveellisempää eikä sen tuotanto vahingoita ympäristöä.
Kamppailemme ympäristöongelmia ja ilmastonmuutosta vastaan, aliravitsemusta sekä samaan aikaan ylipainosta aiheutuvia terveysongelmia vastaan. Monet ylipainoiset ovat itseasiassa aliravittuja, sillä heidän ruokansa on niin huonolaatuista ja vähäravinteista, että he kärsivät monenlaisista terveysongelmista.
Nämä ongelmat saataisiin voitettua ruoantuotannon ja ihmisten ravitsemuksen täydellisellä muutoksella. Nykyinen tehomaatalous on erittäin riippuvainen koneista ja polttoaineesta, köyhdyttää maaperää, kuluttaa tarpeettoman paljon vettä huonon suunnittelun vuoksi, kemikaaliset teholannoitteet ja myrkylliset tuholaiskarkotteet saastuttavat maata ja vesistöjä ja myrkyttävät maanviljelijöitä sekä päätyvät lopulta ruokaan. Mietin aina mikä logiikka on siinä, että kasviin, joka on tarkoitettu syötäväksi, ruiskutetaan tuholaiskarkotetta, ainetta, joka on tarkoitettu tappamaan toinen eliö? Lisäksi suuret yhden lajikkeen monokulttuuriviljelmät (kuvittele esim. silmissäsiintävä maissipelto) ovat kasvitaudeille, sääilmiöille ja tuholaiseläimille alttiita, eivätkä oikeastaan lainkaan niin tuottavia, kuin voisivat olla eri viljelymenetelmin. Silti vaikuttaa siltä, että roikumme kiinni tehomaataloudessa vakuuttuneina siitä, että se on ainut vaihtoehto tuottaa tarpeeksi ruokaa.
Täytyy kysyä, onko ylipäätään järkevää viljellä vähäravinteista ruokaa, myrkyillä, saastuttavin menetelmin? Huono ravitsemus ei ole vain henkilökohtainen ongelma, vaan lopulta kansantauteja aiheuttava yhteiskunnallinen ongelma.
Ja kyllä, luonnonmukaisin menetelmin ja agroekologian periaatteilla tuotettu ruoka riittäisi myös ruokkimaan kaikki maailman nälkäiset suut. Eihän nykyisenlaisellakaan ruoantuotannolla kaikkia olla ruokittu, koska kyse ei suinkaan ole riittävästä tuotannosta (ruokaa tuotetaan liikaa ja heitetään hukkaan) vaan oikeudenmukaisella jakautumisella.
Agroekologisilla menetelmillä tuotetaan puhdasta ravinnerikasta ruokaa monipuolisesti, viisaasti luonnon apua käyttäen ja sen ehdoilla. Tuotanto suunnitellaan kuin itsetoimivaksi ekosysteemiksi, jossa ei synny jätettä eikä saasteita, vaan kaikki materia ja energia palaa takaisin kiertokulkuun.
Eli näin maapallo pelastuu ja ihmiset voivat hyvin. Eikö olisikin ihanaa?
Haluaisin luomuruoan saatavaksi kaikille. Huolimatta siitä onko varakas vai ei, jokaisen pitäisi pystyä ravitsemaan lapsensa sekä itsensä ravinnerikkaalla ja puhtaalla ruoalla. Tai itseasiassa maailmassa ei pitäisi edes tuottaa mitään muuta kuin luomuruokaa! Sillä luomuruoka ei suinkaan ole vain jotain hifistelyä; luonnonmukaisesti tuotettu ruoka on terveellisempää eikä sen tuotanto vahingoita ympäristöä.
Kamppailemme ympäristöongelmia ja ilmastonmuutosta vastaan, aliravitsemusta sekä samaan aikaan ylipainosta aiheutuvia terveysongelmia vastaan. Monet ylipainoiset ovat itseasiassa aliravittuja, sillä heidän ruokansa on niin huonolaatuista ja vähäravinteista, että he kärsivät monenlaisista terveysongelmista.
Nämä ongelmat saataisiin voitettua ruoantuotannon ja ihmisten ravitsemuksen täydellisellä muutoksella. Nykyinen tehomaatalous on erittäin riippuvainen koneista ja polttoaineesta, köyhdyttää maaperää, kuluttaa tarpeettoman paljon vettä huonon suunnittelun vuoksi, kemikaaliset teholannoitteet ja myrkylliset tuholaiskarkotteet saastuttavat maata ja vesistöjä ja myrkyttävät maanviljelijöitä sekä päätyvät lopulta ruokaan. Mietin aina mikä logiikka on siinä, että kasviin, joka on tarkoitettu syötäväksi, ruiskutetaan tuholaiskarkotetta, ainetta, joka on tarkoitettu tappamaan toinen eliö? Lisäksi suuret yhden lajikkeen monokulttuuriviljelmät (kuvittele esim. silmissäsiintävä maissipelto) ovat kasvitaudeille, sääilmiöille ja tuholaiseläimille alttiita, eivätkä oikeastaan lainkaan niin tuottavia, kuin voisivat olla eri viljelymenetelmin. Silti vaikuttaa siltä, että roikumme kiinni tehomaataloudessa vakuuttuneina siitä, että se on ainut vaihtoehto tuottaa tarpeeksi ruokaa.
Täytyy kysyä, onko ylipäätään järkevää viljellä vähäravinteista ruokaa, myrkyillä, saastuttavin menetelmin? Huono ravitsemus ei ole vain henkilökohtainen ongelma, vaan lopulta kansantauteja aiheuttava yhteiskunnallinen ongelma.
Ja kyllä, luonnonmukaisin menetelmin ja agroekologian periaatteilla tuotettu ruoka riittäisi myös ruokkimaan kaikki maailman nälkäiset suut. Eihän nykyisenlaisellakaan ruoantuotannolla kaikkia olla ruokittu, koska kyse ei suinkaan ole riittävästä tuotannosta (ruokaa tuotetaan liikaa ja heitetään hukkaan) vaan oikeudenmukaisella jakautumisella.
Agroekologisilla menetelmillä tuotetaan puhdasta ravinnerikasta ruokaa monipuolisesti, viisaasti luonnon apua käyttäen ja sen ehdoilla. Tuotanto suunnitellaan kuin itsetoimivaksi ekosysteemiksi, jossa ei synny jätettä eikä saasteita, vaan kaikki materia ja energia palaa takaisin kiertokulkuun.
Eli näin maapallo pelastuu ja ihmiset voivat hyvin. Eikö olisikin ihanaa?
Comentarios
Publicar un comentario